N-VA stelt nieuwe schepenen voor: “Een jeugdige wissel op de toekomst”

Op 7 december 2021, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Persartikels

Leen Ysebaert (36) en Josse Verdegem (24) leggen later deze maand de eed af als schepen voor N-VA in Evergem. Dat mandaat nemen ze op vanaf 1 januari. Ze vervangen respectievelijk partijgenoot Patrick Huyghe (70), die afhaakt om gezondheidsredenen, en CD&V-er Sven Roegiers (29). Die laatste wissel was een afspraak binnen de meerderheid.

Leen Ysebaert is zelfstandig thuisverpleegster, is getrouwd en heeft twee kinderen. Ze is de nicht van burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) en zetelde van 2013 tot 2018 al in de OCMW-raad. De jongste drie jaar was ze gemeenteraadslid. “Ik zit dus al negen jaar in de politiek. Dat ik Patrick zou opvolgen, stond al vast. Alleen zou hij de bevoegdheden van schepen Roegiers overnemen, maar dat gaat dus niet door. Ik erf van hem onder meer Sociale Zaken, Gezin en Welzijnszorg en word ook voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst en het Zorgbedrijf Meetjesland.”

Ze beseft dat haar schepenambt een zware dobber wordt. “Toch wil ik het mandaat blijven combineren met mijn werk als thuisverpleegster. Ik heb twee steengoede collega’s en zal er altijd zijn voor mijn patiënten. Bovendien blijft Patrick gemeenteraadslid en zal hij Josse en mij zo veel mogelijk proberen helpen en ondersteunen.”

“Afstuderen en dan vol voor de politiek”

Josse Verdegem is laatstejaarsstudent burgerlijk ingenieur aan de UGent, voetbalt bij fusieclub Evergem 2020 en is oud-leider van KLJ Kluizen. Hij is ook voorzitter van Jong N-VA Evergem en Jong N-VA Meetjesland. “Sinds 1 januari 2019 ben ik gemeenteraadslid en fractieleider, nu word ik onverwacht schepen. Met Ruimtelijke Ordening, Milieu, Omgeving, Wonen en Sociale Huisvesting, Recyclagepark, Natuurontwikkeling en Openbaar Groen en Begraafplaatsen krijg ik een uitgebreid gamma aan bevoegdheden. Maar dat schrik me niet af. Ik moet nog één vak afleggen en een eindwerk maken. Daarna kan ik me politiek voltijds engageren.”

Heel wat jongeren vinden politiek oersaai, maar Verdegem is een uitzondering. “Al in het secundair onderwijs was ik fel geïnteresseerd in de politiek. Ik kreeg het trouwens met de paplepel mee. Mijn moeder Christa Raes was gemeenteraadslid en als 16-jarige werd ik al lid van Jong N-VA-Evergem.”

Gemiddelde leeftijd daalt

Dankzij de twee nieuwe schepenen daalt de gemiddelde leeftijd van het schepencollege van 45 naar 40 jaar. “Daarmee zorgt onze fractie ook voor continuïteit. Leen en Josse zijn een wissel op de toekomst”, aldus burgemeester De Maertelaere.

Bron: Het Nieuwsblad (Ivan Vanhove)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is