Bejaarden krijgen extra zorgen en drankje

Op 3 augustus 2013

Elk WZC moet een hitteprotocol hebben. Dat is een verplichting van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. De samenstelling en uitvoering ervan kan verschillend zijn, maar voor de drie WZC's van OCMW Evergem is het hitteprotocol gelijklopend’, bevestigt OCMW-voorzitter en schepen voor Sociale Zaken Kurt Moens (N-VA). ‘Dat protocol bevat een aantal preventieve maatregelen die de technische en logistieke dienst, (hoofd)verpleegkundigen, verzorgend en keukenpersoneel, kinesisten en animatoren moeten nemen.

Die richtlijnen blijven geen dode letter. Ze worden nauwgezet uitgevoerd. Uiteraard worden alle parasols, zonneschermen en -weringen gebruikt en wordt de airco goed in het oog gehouden. Op het heetste van de dag moet het verzorgend personeel de bewoners binnen houden en hen extra drinken geven. Het keukenpersoneel past de menu's aan. Er worden meer salades, koude schotels en gemakkelijk verteerbare gerechten geserveerd. Tevens kan de koffieronde worden vervangen door koele dranken’, weet Moens.

‘Dat warm weer is voor de oudjes zeer lastig en niet ongevaarlijk. Toch is in Ter Caele het aantal sterfgevallen tijdens de huidige hittegolf niet gestegen’, zegt directeur Wesley Antheunis. ‘Dat kan echter nog. Sommige bewoners krijgen vaak later de weerslag van het warme weer. Zware inspanningen kunnen ze alvast niet aan. De WZC's van OCMW Evergem hebben een zeer goede animatiedienst, die zijn activiteiten aanpast aan de omstandigheden. Vooral de bewoners met een verhoogd risico moeten we in de gaten houden. Voor de bedlegerige bejaarden is de hittegolf een zware periode. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk hen vaak drinken aan te bieden. We geven ook meer rauwkost. IJsjes en karnemelk zijn voor veel oudjes eveneens welgekomen extra‘s. Het is ook niet overbodig om aandacht te schenken aan het personeel.

In de keuken was het gisteren 38 graden Celsius. Die mensen kregen dan ook een ijsje en extra frisdrank’, besluit Antheunis.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is