Patrick Huyghe (69) neemt ontslag als schepen maar zit nog vol plannen: “Ik ga niet in een zwart gat vallen”

Op 26 november 2021, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Persartikels, Raadslid in de kijker

Schepen van Sociale Zaken Patrick Huyghe (69) legt eind dit jaar zijn mandaat neer door gezondheidsproblemen. Hij zal ook niet langer voorzitter zijn van het Bijzonder Comité Sociale Zaken en evenmin van de bestuursraad van Zorgbedrijf Meetjesland. Om zijn kiezers trouw te blijven, blijft de Riemenaar wel gemeenteraadslid. “Ik wil nog meer vrijwilligerswerk doen dan vroeger.”

“Als toenmalig jonge schepen leerde ik Patrick in 2001 kennen als organisator van het jaarlijks succesvol volkssportevenement op Doornzele Dries”, zegt huidig burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA). “Ik was wat blij dat hij in 2006 inging op mijn vraag om zich politiek te engageren. Nadat hij eerst zes jaar als OCMW-raadslid zetelde, leerde ik hem de jongste negen jaar als schepen nog beter kennen. Patrick was nooit een tafelspringer. Hij wilde niet in de schijnwerpers staan. Je kon echter steeds op hem rekenen. Met hem verliezen we een rechtlijnige dossiervreter”, getuigt De Maertelaere. Wie Patrick Huyghe als schepen opvolgt, wordt later beslist.

“Voor de verkiezingen van 2006 had ik enkele stemmen te weinig om gemeenteraadslid te worden, maar ik was met veel plezier OCMW-raadslid”, bevestigt Huyghe. “Als lid van het Vast Bureau was ik nauw betrokken bij de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum Ten Oudenvoorde in Ertvelde en het lokaal dienstencentrum in Evergem. Van 2013 tot 2018 was ik schepen voor de harde beleidsdomeinen Ruimtelijke Ordening, Milieu en Natuur. Als schepen van Sociale Zaken, Ouderenzorg, Senioren en nog meer kwam ik vanaf 2019 in de zachte sector terecht. Dat mandaat combineerde ik met dat van voorzitter van het nog jonge Zorgbedrijf Meetjesland, dat in Evergem, Maldegem en Nevele vijf wzc’s beheert.”

Aan een zijden draadje

In oktober 2011 kreeg Patrick een hartaanval en twee hartstilstanden. Zijn leven hing 48 uur aan een zijden draadje. Na vier overbruggingen revalideerde hij geleidelijk en kon hij zijn OCMW-mandaat weer opnemen. “Ruim twee maanden geleden werd ik na een beroerte opnieuw gehospitaliseerd. Sindsdien is de fijne motoriek van mijn rechterhand flink verstoord door gevoelloze vingertoppen. Schrijven en met de computer werken, zijn moeilijk. Mijn nagenoeg fotografisch geheugen is weg, ik kamp met concentratieverlies en ben vlug moe”, betreurt Huyghe.

Hij is de OCMW- en gemeenteambtenaren zeer dankbaar. “Voor hen heb ik veel respect. In een zwart gat zal ik niet vallen. Ik wil nog meer vrijwilligerswerk doen dan vroeger en blijf voorzitter van de Belgische Krulbolbond. Mijn vrouw, Cecile Vercauter, is voorzitter van Levensloop Evergem en zal blij zijn dat ik haar help. Toen mijn intussen overleden ouders in wzc Ten Oudenvoorde verbleven, zag ik veel vrijwilligers aan het werk. Ook daar wil ik nog mijn steentje bijdragen”, besluit Patrick.

Bron: Het Nieuwsblad (Ivan Vanhove)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is