NOG MEER GOESTING

In 2012 werd N-VA in Evergem de grootste partij met 33,6% van de stemmen en in oktober 2018 stegen we als grootste partij verder door naar 39,00 %. 

De voorbije 12 jaar kregen we de verantwoordelijkheid om de gemeente te leiden.

Er is hard gewerkt en we konden samen met anderen heel wat realiseren.

Onze gemeente is een aangename plek om te wonen, te werken en te ontspannen.

De gemeentemonitor geeft mooie cijfers voor onze gemeente: 80% van de Evergemnaren is tevreden over de gemeente (Vlaams gemiddelde 73%) en 94% van de Evergemnaren woont graag in de gemeente (Vlaams gemiddelde 88%).

Maar het werk is niet af!

We blijven ons inzetten voor een gemeente waar alle inwoners tevreden zijn en elkaar graag zien.

Onze prioriteiten zijn en blijven ook de komende bestuursperiode:

  • Een kwaliteitsvolle dienstverlening voor jong en oud, waarbij iedereen mee telt;
  • Leefbare dorpskernen, met bijzondere aandacht voor de leefbaarheid van onze kanaaldorpen Rieme, Doornzele, Kerkbrugge- Langerbrugge en met voldoende openbaar groen;
  • Ruimte om te ondernemen en ondersteunen van vrijwilligers die initiatieven nemen voor hun buurt, hun dorp of hun vereniging;
  • Veiligheid;
  • Gezonde financiën zonder verhoging van de gemeentebelastingen.

Als we opnieuw de kans krijgen, dan zullen we de gemeente verder besturen met jeugdig enthousiasme, met kennis van zaken en met een warm hart voor elk van jullie!

We wensen jullie veel leesplezier.

 

Vriendelijke groeten en tot uw dienst,

Uw burgemeester

Joeri DE MAERTELAERE

Lijsttrekker N-VA

 

GEZOND FINANCIEEL BELEID EN LAGE BELASTINGEN

N-VA staat garant voor gezonde gemeentefinanciën.

Onze schuldgraad is met minder dan 200,00 EUR per inwoner de beste van de ganse regio en zelfs één van de laagste van de 300 gemeenten in Vlaanderen (Vlaams gemiddelde 1 270,00 EUR/inwoner).

De voorbije jaren zijn meer dan 15 miljoen EUR leningen terugbetaald zonder dat er nieuwe leningen zijn opgenomen.

Bovendien is de belastingdruk de voorbije jaren gedaald en er is een gunstig fiscaal klimaat om nieuwe investeringen aan te trekken.

Die gezonde financiële situatie creëert beleidsruimte om ook de komende jaren een aantal gerichte investeringen te doen.

Maar we blijven ook de komende jaren de uitgaven onder controle houden.

Het is een engagement van N-VA om ook de komende jaren de gemeente financieel gezond te houden zonder de belastingdruk te verhogen.

Integendeel. We willen werken belonen en proberen van zodra mogelijk de personenbelasting zelfs wat te verlagen.

DIENSTVERLENING OP MAAT

We willen het digitaal aanbod verder uitbreiden en laagdrempelig maken met bijzondere inspanningen naar senioren. 

De digipunten zijn een succes en we zetten de inspanningen verder om oudere bevolking nog meer ondersteuning te geven voor E- inclusie

Voor eenvoudige zaken moeten onze inwoners in de toekomst niet meer zelf naar het gemeentehuis komen.
Ze kunnen dit zelf thuis van op de computer regelen, 24 uur op 24.

Naast het inzetten op dit digitaal aanbod willen we ook sterk inzetten op het persoonlijk contact.

Het gemeentehuis moet nog meer een open huis zijn, met ruimere openingsuren van 8 uur ’s morgens doorlopend over de middag tot 17 uur.

Op dinsdagavond zijn de diensten open tot 19u30.

Wie naar het gemeentehuis komt kan een afspraak maken en zo lange wachtrijen vermijden.

Maar één dag in de week moeten onze inwoners ook bij onze diensten op het gemeentehuis terecht kunnen zonder voorafgaande afspraak en met een vrije inloop.

Voor mensen met een beperking of voor inwoners die minder mobiel zijn, zullen onze diensten indien noodzakelijk aan huis gaan.

De dienstverlening en de openingsuren in de administratieve centra van Sleidinge en Ertvelde blijven behouden.

Neutraliteit van de dienstverlening.  

Gemeentepersoneel dat in contact komt met het publiek mag geen uiterlijke tekenen van godsdienstige, levensbeschouwelijke of politieke overtuigingen dragen.

Geldautomaten.

We moedigen winkeliers aan om als cashpoint geldafhaling mogelijk te maken in elke dorpskern. 

In afwachting willen we in elke dorpskern waar er geen particulier aanbod is zelf zorgen voor een geldafhaalpunt. 

Rouwdiensten.

De werken op de R4 en aan Meulestedebrug maken het crematorium van Lochristi minder goed bereikbaar. Samen met de lokale begrafenisondernemers zoeken we een geschikte plaats in Evergem waar seculiere rouwdiensten kunnen plaats vinden.

VERKEERSVEILIGHEID IS TOPPRIORITEIT

OPENBARE WERKEN

Bij de herinrichting van straten moeten er waar mogelijk telkens gescheiden fietspaden komen.

De voorbije bestuursperiode realiseerden we de riolerings- en wegenisdossiers Daasdonk- Bosstraat, Dellaertsdreef, Steenstraat- Hermijtstraat en Vaartstraat- West (met dubbelrichtingfietspad). 

Ook de dorpskernherinrichting van Rieme is rond, Kanaalstraat en alle zijstraten, met inbegrip van Riemewegel.

Eind 2024 start ten slotte de renovatie van de voet- en fietspaden in het nog niet heraangelegde deel van de Riemesteenweg;

Op 16 september 2024 zijn de wegenis- en rioleringswerken gestart op het stuk tussen Diksmere en de Kapellestraat. 

De komende jaren volgt dan ook de afwerking van de Droogte van Diksmere tot aan de rotonde aan de gemeenteschool van Wippelgem (heraanleg met dubbelrichtingfietspad tussen Korianderstraat en Maagdekensstraat). In totaal gaat dit om een dossier van 2,8 kilometer wegenis, apart fietspad, riolering.

In 2025 vernieuwen we het wegdek in de Langerbrugsestraat (fluisterasfalt) en volgt de heraanleg van Achterstege (wegdek, riolering, 1- richtingsverkeer).

De komende jaren zijn volgende openbare werken prioritair:

  • Wegen- en rioleringswerken Buntstraat- Durmestraat- Doornstraat- Westbeke;
  • Wegen- en rioleringswerk Wippelgem- dorp, Wippelgem- Eindeken, Meerhem en Hageland;
  • Langendam (heraanleg van de wegenis met een gescheiden fietspad, riolering) in combinatie met de wegen- en rioleringswerken Kortendam;
  • Heraanleg Wittemoer (riolering en wegenis, deel Daasdonk- Brakeleiken/ tot aan de vroegere Campinasite/ huidige bedrijventerrein)
  • Wegen- en rioleringswerk Lochtingstraat- Koperstraat- Groenweg- Wildestraat- Brouwerijstraat- Slockstraat (inclusief voetpaden);
  • Elslo kant Kerkbrugge (fietspad + riolering);
  • N456 Sleidinge (Hooiwege- Zwaantje- Singel) naar Lembeke (samenwerkingsovereenkomst AWV), wegeninrichting + gescheiden fietspad;
  • N458 Stoepestraat (weginrichting + gescheiden fietspad);

Het was de voorbije jaren de bedoeling om tussen de wijk Eenaamse en het drukke verkeer langs de Noordlaan als buffer een groene aarden wal aan te leggen. Uit onderzoek blijkt evenwel dat dit praktisch niet haalbaar is. In overleg met de buurt zoeken we een andere oplossing voor de geluidsoverlast. Dit kan een verdichting zijn van het bestaande groen, fluisterasfalt en/of een snelheidserlaging.

Ombouw R4. Knippen van de woonstraten tussen Elslo en Langerbruggestraat om zo doorgaand verkeer te beperken.

GEEN DOORGAAND VRACHTVERKEER IN DE WOONSTRATEN

In Rieme was er de vrachtwagensluis en hielden we de voorbije jaren het vrachtwagenverkeer uit de woonstraten door de aanleg van het Hollands Complex op de R4 en door de aanleg van de kanaalweg N474.

In Wippelgem en Evergem is er een tonnagebeperking.

In Belzele vermijden we doorgaand vrachtverkeer en is de Buntstraat een veilige woonstraat door het knippen van het verkeer.

In Langerbrugge is de dorpskern reeds deels ontlast door de nieuwe verbinding tussen kanaalweg en de Gentweg en door de portiek ter hoogte van de Kluizensesteenweg.                       

In Kluizen is er een tonnagebeperking sedert de verbinding van de rotonde op de Noordlaan naar het ovaal van Wippelgem klaar is (2019).

In Doornzele is er een tonnagebeperking vanuit de kanaalweg N474 naar Doornzele- Dries.

Dit beleid zullen we consequent verder zetten.

De komende jaren moeten we bij de omvorming van de R4 sluipverkeer door onze woonstraten tussen Elslo en Langerbrugsestraat verhinderen. 

We geloven in het nut van “knippen” van woonstraten om sluipverkeer tegen te gaan. Bestemmingsverkeer moet ook in de toekomst vlot met de wagen in het centrum geraken.

VOORRANG VOOR FIETSERS EN VOETGANGERS

Bij de herinrichting van straten moeten er waar mogelijk telkens gescheiden fietspaden komen.

Op onze vraag heeft de Vlaamse overheid bij de start van de werken aan de R4 eerst de fietsverbindingen gedaan.  

  • de Zandekensbrug, de fietsbrug aan de Hoogstraat over de R4 en spoorlijn 55;  
  • de Hultjenbrug, de fietsbrug tussen Beekstraat Wippelgem en Walgracht Doornzele is een belangrijke woon- werkverbinding naar de Nest en de Kluizendokken; 

Voor de belangrijke en reeds voorziene fietsersbrug over de Ringvaart is er vertraging omdat  er op Gents grondgebied een PFAS- vervuiling is vastgesteld. In overleg met de stand Gent moeten we hier de komende maanden een doorbraak realiseren.

Het dubbelrichtingsfietspad in de Vaartstraat- West is in oktober 2024 klaar.

Eind 2024 start de verbetering van de fietspaden en de voetpaden in de Riemesteenweg. 

In 2025 komt er in de Achterstege een nieuwe rijweg met riolering en éénrichtingsverkeer gecombineerd met fietssuggestiestroken. 

De komende jaren verbeteren we ook het fietspad in Kramershoek. 

Langs de fietssnelweg langs de R4 moet er tussen Zelzate tot Wondelgem openbare verlichting komen zodat die fietsverbinding door scholieren en pendelaars doorheen het ganse jaar optimaal kan gebruikt worden.

Dorpskernen op maat van fietsers en voetgangers hebben veel voordelen: efficiënt gebruik van beschikbare ruimte, meer leven op straat, meer sociale controle, meer verkeersveiligheid, properder lucht en een verbetering van de algemene levenskwaliteit: we willen verder inzetten op veilige schoolroutes en schoolomgevingen, de inrichting van schoolstraten, en op veilig feesten, in het bijzonder de veiligheid van de zwakke weggebruiker bij de organisatie van fuiven.

Verder blijven werken aan een veilige schoolomgeving voor alle scholen in onze gemeente.

School- en fietsstraten promoten. N-VA wil dat er een fietsstraat in Ralingen komt.

In 2018 drongen we aan voor een veilige ondergrondse oversteekplaats van de N456 Christoffelweg. We zijn tevreden dat de hogere overheid akkoord ging met ons voorstel en dat in 2025 de werkzaamheden starten aan de tunnel voor wandelaars en fietsers onder de -N456.

Fietssnelweg F42 langs de spoorlijn 58 (Sleidinge- Evergem- Sleidinge).

Op ons grondgebied realiseren we de fietssnelweg in drie delen.

  1. Deel 1. Evergem- Gent (station Evergem- ringvaart). Fietsbrug over de ringvaart. PFOS- problematiek. Dreefken tot station Evergem is gerealiseerd. 
  2. Deel 2. Sleidinge- Evergem (station Evergem tot aan de Wurmstraat). Grondverwervingen. Fietsbrug over en een aansluiting op de Schoonstraat. Lokale fietsverbinding van de fietssnelweg naar Kromveldstraatje.
  3. Deel 3. Waarschoot- Sleidinge (Eeksken- Weststraat).
  4. Deel 4; Via een fietstunnel onder de N456 Christoffelweg komt vanuit Evergem- centrum ter hoogte van Eindeken een aansluiting op de fietssnelweg; 

Lokale fietsroute langs de Ringvaart.

Met de bedoeling om meer fietsers op een veilige en aangename manier naar en van het werk te kunnen in industriegebied Durmakker. 

Om als fietser het industriegebied Durmakker op een veilige manier te bereiken en in ruimer perspectief de N9 met het havengebied te verbinden. 

  1. Deel 1. Van N9 tot brug over de Kale aan de oude stortplaats tot aan de afslag naar de sluizen (375 meter).
  2. Deel 2. Van Westbekedam tot fietsbrug Durmakkerslag (kant Vurstjen) langs de Kale 2155 m. 

We willen het doorgaand verkeer uit het centrum van Evergem houden maar niet het bestemmingsverkeer. De diensten (scholen, handelszaken, rusthuizen, gemeente, politie, …) moeten goed bereikbaar blijven ook voor wie niet goed in staat is om met de fiets of te voet te komen. 

In de Bibliotheekstraat (voor de bibliotheek) voorzien we in overleg met de vrije school Sint- Franciscus ruimte voor extra fietsenstallingen.

Parkeren is vandaag in onze gemeente overal gratis en dat moet zo blijven. Op een aantal plaatsen is er wel een beperking van de parkeertijd en moeten inwoners hun blauwe kaart blijven leggen.

We willen dat er dicht bij onze dorpscentra extra parkeercapaciteit komt voor langparkeerders die in het centrum werken of die van daaruit naar hun werkplaats vertrekken.  

We zijn voorstander van een levendig en autoluw Dorpsplein in Evergem- centrum. Bepaalde aanpassingen kunnen gebeuren na voorafgaand overleg met de aanwezige horeca/middenstand en met de scholen. Hoe dan ook moet de wekelijkse markt op het Dorpsplein van Evergem behouden blijven.

HEROPENEN TRAGE WEGEN

De voorbije twaalf jaren zorgden we voor de nieuwe kerkwegels Volpenswege- Kerkstraat, Tereekschenkerkwegel, de verbinding Oude Burggrave- Kluisstraat- Schildekenstraat, Eeksken- Langendam, de Vossenwegel, de Langenwegel en de Gendwegel (veilige fietverbinding tussen de wijk Raphael Suylaan en Hulst).

In de koppelingsgebieden kwamen er tientallen kilometer extra fietsverbindingen die nuttig zijn voor het woon- werkverkeer en aangenaam voor de recreatieve fietsers.

Recent openden we de trage verbinding Sleidinge- dorp- Kaaistraat- Kerkstraat (Ranschaertstraatje). Deze verbinding is een veilige alternatieve schoolroute naar GBS Sleidinge en ook de nieuwe KLJ- lokalen zullen via deze nieuwe trage weg veilig te bereiken zijn. 

De komende jaren zijn voor ons de opening van volgende trage wegen prioritair:

  • de trage verbinding van kasteel van Wippelgem naar GBS Wippelgem;
  • de verbinding Belzeelsdreefken en Biezenstraat- Panneslag; 
  • de verbinding tussen Volpenswege- Veldhoek met de Nieuwe Weg in overleg met de Watergroep na de renovatie van het Waterspaarbekken;
  • aansluitend de verbinding van de Nieuwe Weg naar Heffink en zo verder naar het kasteeldomein van Wippelgem;
  • openstellen van Burggravenstroomtragelpad (Spiegelstraat via voetweg 16 naar de feitelijke trage weg in Singel);
  • openstellen Vierhuyzenkerkwegel, het stuk dat verbinding vormt tussen Vierhuizen en Schroonhoek;

AANMOEDIGEN GEBRUIK OPENBAAR VERVOER

We blijven in de toekomst als gemeente ook voor 22% tussenkomen in de prijs van de abonnementen voor openbaar vervoer bij de Lijn en bij de NMBS.

Het huidig aanbod openbaar vervoer is ontoereikend. We rekenen op de nieuwe Vlaamse regering om die tekorten bij te sturen. 

We zetten zelf verder in op vrijwilligerswerking via babbelbus en de mindermobielencentrale om mensen die minder mobiel zijn op hun bestemming te brengen.

We investeren in fietsenstallingen. Aan de fietsenstallingen aan de eindhalte van de tram, het station van Evergem en het station van Sleidinge, komt er camerabewaking.

We zetten ook in op deelmobiliteit. Vanaf september 2024 stellen we deelfietsen ter beschikking. Vanaf december 2024 zijn er in onze gemeente ook deelauto’s (Cambio) beschikbaar.

Samen met het projectbureau Gentse Kanaalzone blijven we bij de federale overheid ijveren om op termijn ook personenvervoer langs de spoorweg 58 mogelijk te maken (Zelzate- Rieme- Doornzele- Kerbrugge).

ONDERHOUD OPENBAAR DOMEIN

VOETPADEN

Bij de inrichting van het openbaar domein zal er telkens bijzondere aandacht zijn voor onze inwoners die minder mobiel zijn. 

De voorbije jaren gebeurde onderhoud en herstel van de voetpaden in ondermeer de dorpskern van Evergem, de bomenwijk in Kerkbrugge-Langerbrugge, de viswijk in Kluizen en de bomenwijk in Ertvelde. 

De komende bestuursperiode wil N-VA die inspanningen verder zetten. De voetpaden in de Cardijnwijk in Sleidinge komen eerst aan de beurt. Vervolgens de voetpaden in de Tuinwijk in Kerkbrugge-Langerbrugge en in de Callonwijk (Guido Gezelle-Hugo Verriest-Albrecht Rodenbach) in Ertvelde, ook de voetpaden in de Oostveldstraat en de voetpaden in Kluizendorp pakken we de komende jaren aan.  

VERVANGEN OPENBARE VERLICHTING  

De voorbije jaren zijn jaarlijks 150 openbare verlichtingspalen in slechte staat stelselmatig vervangen door nieuwe verlichtingspalen en armaturen met LED-verlichting. 

Dergelijke duurzame investeringen zijn goed voor het milieu en zorgen voor een dalend energieverbruik. Door de hoge elektriciteitsprijzen doofden we de voorbije jaren de lichten ’s nachts gedurende 5 dagen op 7 van middernacht tot 5u00. Dit betekende een minderuitgave van 180 000,00 EUR per jaar. 

De elektriciteitsprijzen zijn ondertussen weer wat genormaliseerd en de verledding van onze openbare verlichting is door die grote inspanningen van de voorbije jaren bijna rond. 

Het is een engagement om vanaf oktober 2025 de openbare verlichting opnieuw de ganse nacht te laten branden, 7 dagen op 7.  

AANPAK VAN ZWERFVUIL  

Afval verwerken is duur. Ofwel betaalt de gebruiker ofwel de belastingbetaler. N-VA maakte het recyclagepark in 2013 goedkoper. We betalen nu dus een groter deel vanuit de algemene middelen. Want kostprijs mag geen drogreden zijn om toch te sluikstorten. 

Sluikstorten blijven we streng beboeten. Actieve handhaving met camera’s. Meldpunt sluikstort. 

Afvalbeleid. De aparte GFT-inzameling (groente-, fruit- en tuinafval) is een succes en blijven we verder zetten. 

Verder streven naar een recyclagepark over de gemeentegrenzen heen, waar onze inwoners ook gebruik kunnen maken van het recyclagepark in een andere gemeente van IVM-gebied (en omgekeerd).  

GEMEENTELIJK MAGAZIJN  

De komende bestuursperiode willen we ons gemeentelijk magazijn en stockageruimten centraliseren. 

We namen reeds een optie om te bouwen op Volpenswege naast de reeds bestaande gebouwen van de Watering De Burggrave. De omgevingsvergunning is ingediend maar nog niet goedgekeurd. 

KLIMAATACTIEPLAN EN DUURZAAMHEID

We bouwen een klimaatreflex in over alle diensten door de inbedding van de duurzaamheidsdoelstellingen in het gemeentelijke beleidsplan.

  • Meer zonnepanelen op gemeentelijke daken (onder andere sportcentrum Hoge Wal, sporthal Evergem, nieuw woonzorgcentrum Ter Caele);
  • Meer oplaadpunten voor elektrische wagens en fietsen (minstens sportcentrum Hoge Wal, sporthal Evergem, Muzenhoek (parking Cultuurcentrum), station Evergem en station Sleidinge).
  • Versneld vervangen van de bestaande openbare verlichtingspalen door led-verlichting.
  • Ecologisch beheer van wagenpark en patrimonium.
  • Verder stimuleren van werknemers om met de fiets naar het werk te komen.
  • Ethisch beleggen (meer dan 60% van de lange-termijn-beleggingen zijn duurzaam).
  • Doordacht omgaan met (her)gebruik van water, verharden oppervlaktes en waterinfiltratie.
  • Sociale tewerkstelling.
  • Verder zetten van de stedenband met Guaranda (zolang er subsidies zijn van de hogere overheid).

MEER GROEN

In ons verkiezingsprogramma van 2012 beloofden we om per inwoner van onze gemeente een extra boom aan te planten. Die 35 000 extra bomen zijn er inmiddels 250 000 geworden. Dit was een ware trendbreuk die we ook de komende bestuursperiode willen verder zetten.  

Groene en natuurlijke omgevingen hebben een positieve invloed op het mentale welbevinden van onze inwoners. Momenteel een 83 ha openbaar groen (Doornzele-dries, Hoge Wal, kasteeldomein, straatbomen, …).  

We realiseerden meer dan honderden hectaren extra groen in de koppelingsgebieden (Doornzele-Noord en Rieme-Zuid (samen 135 ha), Doornzele-kanaalzijde, Langerbrugge-zuid, Kerkbrugge-Oost en Doornzele-Zuid, Rieme-Noord (42 ha).  

We stelden het Heermeerspark open en realiseerden 24 hectaren bijkomend groene buffer in de Kalevallei tussen het bedrijventerrein Durmakker en de verkavelingen langsheen de Kale.  

We leggen een geboortebos aan in het kasteeldomein van Wippelgem (3 hectaren extra bos); dit is een jaarlijks ontmoetingsmoment voor jonge ouders met een gezamenlijke aanplant.  

We plantten 1 hectare extra bos aan als groene buffer tussen Doornzeelsestraat en de Nest.  

De komende jaren werken we het koppelingsgebied Rieme-Oost af, dit wordt een mooi park aan de rand van de dorpskern van Rieme.  

Maximaal groen in de dorpskernen. We stelden de pastorijtuin van Kluizen open voor het publiek. We willen dit de komende jaren ook doen met de pastorijtuin van Sleidinge en de pastorijtuin van Ertvelde.  

Beter onderhoud van het openbaar groen. Er is veel extra groen bij gekomen maar het onderhoud en het personeelskader zijn niet mee geëvolueerd. Integendeel, door het verbod op gebruik van pesticiden door openbare besturen is dit onderhoud moeilijker geworden. Het groenonderhoud moet de komende jaren anders en beter gebeuren. We willen daarbij samenwerken met particuliere tuinaannemers voor extra groenonderhoud tijdens de zomermaanden.

RUIMTELIJKE ORDENING

Door onze gunstige ligging en uitgebreide dienstverlening is Evergem een aantrekkelijke gemeente om te komen wonen. Om onze dienstverlening op peil te kunnen houden, bijkomende problemen op vlak van mobiliteit te vermijden en onze dorpskernen leefbaar te houden, is het een absolute voorwaarde dat we niet te snel groeien.  

We willen dit doen door een mix van maatregelen:  

  • De voorbije bestuursperiode hebben we meer dan 150 hectaren woonuitbreidingsgebied geschrapt (Schildeken, Kramershoek, Keizersgoed, Wurmstraat, Holstraat, Vierlinden, Belzeelsestraat).  
  • Gefaseerd aansnijden van woongebieden (enkel in de dorpskernen).  
  • Geen nieuwe woonuitbreidingsgebieden meer ontwikkelen.  
  • Het aantal appartementen in Evergem (12,6% van de woongelegenheden) is nog steeds erg laag in vergelijking met het Vlaams gemiddelde (28,8% van de woongelegenheden). We willen dit zo houden door de plaatsen waar in onze gemeente meergezinswoningen kunnen komen verder te beperken in ons gabarietenplan. Voor sociale woningbouw sluiten we meergezinswoningen volledig uit.  
  • We realiseren het RUP Evergem-centrum en RUP Calcutta in Sleidinge. Beide ontwikkelingen zijn bepalend voor het dorpsgezicht van beide dorpskernen voor de komende decennia. Tijdens het planproces willen we vooraf en samen met de lokale bevolking komen tot een voldoende draagvlak. We zorgen voor een publieke ruimte/plein met mogelijkheid om elkaar buiten te ontmoeten, voldoende publiek groen en wandelpaden. Het is daarbij zeker niet uitgesloten dat we zelf als gemeente een deel zelf verwerven en ontwikkelen.  
  • Stimuleren van starterswoningen, co-housing, tiny-houses, kangoeroewonen, …

RUIMTE OM TE ONDERNEMEN

De haven en de bedrijventerreinen Rieme-Noord, Kluizendokken en de Nest bieden welvaart en tewerkstelling aan onze inwoners. Het is onze belangrijkste opdracht om die economische ontwikkeling te verzoenen met de leefbaarheid van onze kanaaldorpen. Groene buffers, vrachtwagensluizen, ontmoetingsruimten, maar dus ook meer milieuhandhaving.  

Er is niet alleen aandacht voor de havengebonden bedrijven. De voorbije jaren deden we ook grote inspanningen om onze lokale ondernemers op het eigen grondgebied te kunnen (her)huisvesten. Ze kregen een plaats op de lokale bedrijventerreinen Rieme-Noord (10 hectaren), Bentexsite Hooiwege (3 hectaren), en Campina-site (4 hectaren) (ruimte voor ondernemen maar met voorwaarden).  

  • Vacatures bij bedrijven op Evergems grondgebied zijn raadpleegbaar op de gemeentelijke website;  
  • Organisatie van een jobbeurs, ook voor studenten;  
  • Invoeren van handelsstraten, conversie van woonhuis naar winkelruimte nog vlotter laten verlopen;  
  • Leefbare kernen: terrassenplan, groen in dorpskernen behouden en meer openstellen, geen uitbreiding van het aantal nachtwinkels, behoud van het parkeerbeleid; behoud en ondersteunen van de wekelijkse markten op de huidige locaties.  
  • Verder promoten van de E-bon; eigentijdse en sfeervolle kerstverlichting;  
  • Winkels open op zondag. We willen liefst zo weinig mogelijk regeltjes opleggen. Het is de vrije keuze van de winkelier om al dan niet te openen. Ook voor de consument (zeker in een gemeente met een groot aantal ploegwerkers) is dit goed. Het personeel zal op andere dagen compenseren en wellicht een toeslag krijgen op zondag.  

LANDBOUW  

  • Korte keten. Het is de bedoeling om de producten (vlees, groenten, gewassen, …) via zo weinig mogelijke tussenschakels op het bord van de consument te krijgen. Dit impliceert dat we lokaal kopen. In overleg met de adviesraad lokale economie en de landbouwraad willen we enkele keren per jaar op zondag een boerenmarkt organiseren op het kasteeldomein van Wippelgem.  
  • Op vlak van ruimtelijke ordening hebben we de voorbije bestuursperiode meer dan 150 hectaren woonuitbreidingsgebied geschrapt. Het grootste deel hiervan blijft bestemd voor landbouw.  
  • We willen het beschikbare aantal hectaren vruchtbare landbouwgronden behouden;  
  • We zullen ons blijven verzetten tegen windmolens in landbouwgebied; windmolens mogen voor ons enkel op bedrijventerreinen komen.  
  • Gronden die anders ingekleurd zijn in afwachting van realisatie blijven gedogen voor landbouwgebruik (bv. Engelenhof).  
  • Door het plaatsen van tractorsluizen landbouwverkeer toelaten langsheen bepaalde trage wegen.  
  • Goed onderhoud en ruimen van waterlopen, inspectie op ratten en ongedierte;  
  • Subsidie voor kleine landschapselementen als groenscherm langsheen de R4.

POLITIE EN VEILIGHEID

97% van onze inwoners voelt zich zelden of nooit onveilig, wat beter is dan het Vlaams gemiddelde, waar 93% aangeeft zich zelden of nooit onveilig te voelen.  

  • We willen de politiecapaciteit uitbreiden om ook in de toekomst de prioritaire opdrachten rond inbraken, drugs (preventie én repressie, zowel naar gebruikers als naar dealers), verkeersveiligheid (met bijzondere aandacht voor alcohol en drugs in het verkeer, zwakke weggebruikers, snelheid, vrachtverkeer in woonkernen, overlast en intrafamiliaal geweld) het hoofd te kunnen blijven bieden.  
  • We investeren als politie in nieuwe technologieën. Uitbouw van een vast cameranetwerk aan de toegangswegen als schild rond onze gemeente, via het nationale ANPR-netwerk (nummerplaatherkenning).  
  • Aanschaf van slimme mobiele ANPR-camera’s om politiewagens mee uit te rusten (die mobiele camera’s kunnen dan overal in de gemeente ingezet worden waar nodig).  
  • Er is een trajectcontrole in Kluizen langs de Noordlaan, en er komt in de toekomst ook een trajectcontrole op Volpenswege.  
  • Uitbouw van de lokale integrale veiligheidscel om mogelijke vormen van radicalisering te herkennen en te bestrijden.  
  • In de strijd tegen inbraken zetten we ook verder in op de ondersteuning van de buurtinformatienetwerken (BIN).  
  • We behouden de gemeenschapswachten om een aantal opdrachten over te nemen van operationele politiemensen (fietscontroles, fietslabelen, huisnummers, afwezigheidstoezicht, diefstalpreventie-advies, …).  
  • Camerabewaking aan eindhalte tram en aan fietsenstallingen treinstations.  
  • Verderzetten van de werking van het drugpunt, samenwerking tussen jeugddienst en politie.  
  • Aanstelling van twee halftijdse jeugdinspecteurs.  
  • Veilige schoolomgevingen: ondersteunen van gemachtigde opzichters aan alle scholen.

SOCIAAL BELEID

Het sociaal beleid van onze gemeente is streng maar rechtvaardig. We zijn solidair met wie onze steun echt nodig heeft. Onze sociale dienst doet vooraf steeds een middelenonderzoek. Wie eigendom of voldoende andere financiële middelen heeft, krijgt geen (niet terugvorderbare) financiële steun.

Geen rechten zonder plichten. Wie financiële steun ontvangt van het lokaal bestuur, willen we in de toekomst gemeenschapsdienst laten doen (zwerfvuilacties, openbare netheid, …). Financiële steun en personeel van OCMW’s moeten maximaal ingezet worden voor lokale sociale noden zoals ouderenzorg en armoedebestrijding.

Politieke vluchtelingen moeten bescherming krijgen. Maar in vergelijking met andere landen vangt ons land te veel asielzoekers op. Federaal schuift die mensen dan door naar de gemeente. We beperken het aantal plaatsen voor asielzoekers tot maximaal 24 verspreid over de ganse gemeente.

De sociale kruidenier ontstond als een burgerinitiatief en beantwoordt aan een sociale nood. We blijven samen zoeken naar een geschikte locatie voor voedselbedeling en voorzien een jaarlijkse werkingssubsidie en een tussenkomst in een eventuele huur.

Uit-pas. We willen de drempels naar participatie in de vrije tijd (sport, cultuur, jeugd, …) maximaal wegwerken. We voeren daarom ook in Evergem de Uit-pas in.

Toegankelijkheid openbare gebouwen en lokale handel. Werken aan inclusie. We optimaliseren de toegankelijkheid van handelszaken door het voorzien van verplaatsbare drempelhulp met het logo van onze gemeente. We implementeren de EDC (European Disability Card) als instrument om via sensibilisering meer inclusie te bereiken.

NIEUWBOUW WOONZORGCENTRUM TER CAELE

Als gemeente blijven we inzetten op een kwaliteitsvolle publieke zorg. Het woonzorgcentrum Ter Caele is verouderd en zullen we vervangen door een nieuwbouw. De omgevingsvergunning is recent opnieuw aangevraagd. Dit is de grootste investering van de komende bestuursperiode. We stellen vast dat in de praktijk veelal mensen met een hoog zorgprofiel in onze woonzorgcentra terecht kunnen. Als gemeente maken we ook de verdere realisatie van serviceflats en assistentiewoningen mogelijk.

SENIORENBELEID

We willen een kader aanbieden waarin senioren zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Vanuit het lokaal dienstencentrum bieden we niet alleen in Evergem-centrum maar ook in de andere deelgemeenten vorming en activiteiten aan voor senioren. Succesvolle projecten en initiatieven als digipunten, ouder worden in je buurt, de babbelbus, telefoonster, mantelzorgpremie en mindermobielencentrale zetten we verder.  
Aanbod cultuurcentrum: elke maand een seniorennamiddag met voorstelling en gezellige ontmoeting met een hapje en een drankje.

PERSONEN MET EEN BEPERKING

Inwoners met een beperking zijn vertrouwd in ons straatbeeld. Op vlak van inclusie is Evergem ongetwijfeld een voorloper in Vlaanderen. Zorginstellingen als Voluit (voorheen Den Dries en Obra Baken) willen graag naar buiten treden. Een nog sterkere samenwerking met de zorginstellingen in onze gemeente.  
Het doet deugd om mensen met een beperking te zien genieten op Rock for Specials, bij het openhouden van de wereldwinkel of het onderhouden van de looppiste, het samen met buurtbewoners tot stand brengen en onderhouden van een buurtpleintje… of bij de vele andere activiteiten die ze samen met inwoners van onze gemeente doen. Het zou fijn zijn mochten in de toekomst mensen met een beperking samen met ons een cafétaria kunnen uitbaten van een sporthal, ontmoetingscentrum of het kasteeldomein. De Hannekesnest samen met Voluit (Obra Baken) in de kerk en pastorij van Langerbrugge is een mooi voorbeeld van een buurtversterkend initiatief.

SOCIALE WONINGBOUW

Inzake sociale woningbouw vinden we een sociale mix belangrijk. We willen wel het sociaal bindend objectief behalen, maar ook niet meer. Binnen die context is er voor N-VA nog ruimte voor een beperkte uitbreiding van de sociale woningbouw via Woonmaatschappij Meetjesland in Oostveld en eventueel Biezenkouter. We willen geen sociale meergezinswoningen en vragen in een toewijsreglement voorrang voor inwoners die hun woonplaats al geruime tijd in onze gemeente hebben.

ARMOEDEBESTRIJDING

De armoedecijfers in Evergem zijn beter dan het Vlaams gemiddelde (2 leefloners per 1000 inwoners in Evergem, Vlaams gemiddelde 6 leefloners per 1000 inwoners). Met een mix van maatregelen willen we ook in de toekomst de armoede in onze gemeente beperken: blijvende samenwerking met en ondersteuning van onderlinge hulp, verdere uitbouw van een sociale kruidenier, verder inzetten op sociale participatie via Uitpas, budget kinderarmoede verder verhogen, buurtgerichte werking om kwetsbare inwoners sneller te leren kennen en mogelijks vroeger te begeleiden en ondersteunen.

De sociale kruidenier ontstond als een burgerinitiatief en beantwoordt aan een sociale nood. We blijven samen zoeken naar een geschikte locatie voor voedselbedeling en voorzien een jaarlijkse werkingssubsidie en tussenkomst in een eventuele huur.

We willen de drempels naar participatie in de vrije tijd (sport, cultuur, jeugd, …) verlagen. We voeren ook in Evergem de Uit-pas in.

ONDERWIJS

We willen over de netten heen het ruime aanbod van kleuteronderwijs (meer dan 1.500 kinderen) en lager onderwijs (meer dan 2.500 kinderen) behouden.

We bieden kwalitatief hoogstaand onderwijs aan voor ons eigen gemeentelijk net, maar werken in het kader van het flankerend onderwijs ook verder uitstekend samen met de scholen van het vrije onderwijs en het gemeenschapsonderwijs. Dit gebeurt op verschillende beleidsdomeinen (voor- en naschoolse kinderopvang, mobiliteitsweek, cultuuraanbod, bibliotheek, sport, gebruik recyclagepark, jeugd…).

Plaats voor deeltijds kunstonderwijs in GBS Evergem + ondersteunen van de bestaande werking in Kerkbrugge-Langerbrugge.

De komende bestuursperiode start het dossier van de renovatie GBS Sleidinge. Het gaat om een uitbreiding van de school en van de sportinfrastructuur (ruimte voor turnen).

Extra klaslokalen en uitbreiding turnzaal GBS Belzele. Turnzaal ook extern naschools te gebruiken.

VRIJE TIJD

JEUGD

Ondersteuning jonge gezinnen door eigen aanbod dienst opvanggezinnen (0-3 jaar) en behoud kwaliteitsvolle voor- en naschoolse kinderopvang (3-12 jaar) van 7 uur tot 18 uur.  
Middelen voorzien voor extra ondersteuning onthaalouders en bijkomende opvanglocaties.  

Eigen aanbod kinderopvang, Huis van het Kind, een eigen vrijetijds- en speelaanbod (speelpleinwerking, JEF-activiteiten, speelruimte, speelstraten) en het ondersteunen van het jeugdwerk.  

Uitbreiden van het aanbod voor jongeren van 12-18 jaar.  

Jeugdhuis Kadet

N-VA wil zich verder inzetten voor een jeugdhuis of jeugdzaal, waarbij de uitbating gebeurt door een groep jonge geëngageerde vrijwilligers.  
Kadet moet de komende jaren nog meer de veilige plek zijn waar jongeren die zich niet goed in hun vel voelen deskundige hulp en ondersteuning kunnen krijgen.  
We werken vanuit Kadet samen met de reeds bestaande “Overkophuizen”.  

Jeugdlokalenbeleid

De vergunning voor het bouwdossier KLJ Sleidinge is verleend.  
65.000 EUR subsidie en renteloze lening voor jeugdlokalen.  

Speelpleinwerking aantrekkelijker maken door volwaardige vakantiejob.  

Behoud jaarlijks budget van 75.000 EUR voor onderhoud en vervanging van de speeltuigen op de gemeentelijke speelpleinen en om het aanbod natuurlijk spelen uit te breiden op kasteeldomein en in de koppelingsgebieden.  

Behoud aanbod jaarlijkse blokpakketten voor scholieren en studenten in examenperiode juni.  

Verder zetten van het inclusief jeugdbeleid (kinderen met een beperking moeten kunnen deelnemen aan het aanbod van de jeugddienst, speelpleinwerking en jeugdbewegingen).  

Engagement om de voorstellen van de kindergemeenteraad in de praktijk te brengen.  

SPORT  

Door de bevolkingsgroei en de groeiende Evergemse sportverenigingen is de druk op de huidige sportinfrastructuur groot.  

Het nieuwe zwembad, de fitness en de overdekte volkssportinfrastructuur zijn recent in gebruik genomen. Inwoners kunnen er 362 dagen per jaar van 8 uur ’s morgens tot 22 uur in de week en 18 uur in het weekend en op feestdagen terecht.  
We willen extra parkeerplaatsen realiseren op wandelafstand van de sportsite Hoge Wal.  

Verenigingen maken naschools enthousiast gebruik van de nieuwe turnzaal van GBS Evergem.  
Verdere samenwerking met alle scholen om naschools gebruik te maken van hun infrastructuur.  

In het dossier GBS Sleidinge voorzien we een substantiële uitbreiding van de oppervlakte overdekte sportinfrastructuur (met bijzondere aandacht voor turnen en dans). Op de site komen er ook beweegtoestellen.  

Investeringssubsidie en renteloze lening voor erkende sportverenigingen naar analogie met jeugdverenigingen; te denken valt hierbij aan extra turnruimte voor Rap en Vrank, een overdekt tennisterrein voor tennis Ertvelde en de nieuwe gebouwen voor AS Rieme.  

In 2025 leggen we het kunstgrasveld aan voor Evergem-Center en kan voetbal Belzele de nieuwe kleedkamers in gebruik nemen. Voor voetbal Sleidinge komt er een nieuw oefenveld, nieuwe kleedkamers en een nieuwe kantine.  

We zorgen voor een beter onderhoud van de reeds in open lucht aanwezige basketbalpleintjes op onze gemeente en breiden het aantal basketbalpleintjes in open lucht verder uit.  

Subsidies voor erkende sportclubs die niet terecht kunnen in eigen gemeentelijke sportinfrastructuur.  

Onderzoek om vissen/hengelsport op onze gemeente mogelijk te maken.  

BIBLIOTHEEK

De vernieuwing van de hoofdbibliotheek in Evergem in 2014 heeft aan onze gemeentelijke bibliotheek een boost gegeven.  
Momenteel gaat 50% van de Evergemnaars regelmatig naar de bib, waar het Vlaams gemiddelde 46% is.  
De bib is meer dan enkel een plek waar men boeken kan lenen. Naast het verder blijven aanbieden van een mooie collectie (100.000 EUR/jaar) is de bib ook een plaats om ontmoeting tussen mensen te stimuleren en de sociale cohesie te versterken via allerhande initiatieven en activiteiten.  
Bibliotheek verder stimuleren als studeerplaats voor jongeren.  

CULTUUR

In cultuurcentrum Stroming willen we het huidige indrukwekkende aanbod aan podiumactiviteiten, familievoorstellingen en schoolvoorstellingen behouden.  
Lokale verenigingen moeten in de toekomst meer dan vandaag in Stroming kunnen blijven optreden.  
De geslaagde herinrichting van de cafetaria maakt van Kultuurkaffee Stroming een fijne ontmoetingsplek.  
De nieuwe filmzaal cinema Westside is met groot enthousiasme onthaald.  

Vanaf 1 januari 2019 verhuren we de gemeentelijke culturele infrastructuur (koetshuis kasteel van Wippelgem, ontmoetingscentrum Cardijnwijk, ontmoetingscentrum De Lieve, ontmoetingscentrum Ter Gulden Celle, oud gemeentehuis Ertvelde) ook aan particulieren en bedrijven.  

Drempels naar cultuurparticipatie verlagen. Cultuur in de brede zin van het woord (muziek, film, toneel, tentoonstellingen, dans, …) zorgt voor verbinding tussen mensen (sociaal, etnisch, godsdienstig, …). Cultuur in groep is samenleven, het zorgt voor een gevoel erbij te horen. De schoonheid van cultuur geeft kwaliteit aan het leven. We willen de drempels naar cultuurparticipatie verder verlagen. Als N-VA zullen we extra inspanningen doen zodat al onze inwoners van cultuur kunnen genieten.  

Aanbod cultuurcentrum. Elke maand een seniorennamiddag met voorstelling en gezellige ontmoeting met een hapje en een drankje.  

RUIMTE VOOR ONTMOETEN

Ontmoeting is de beste manier om veiligheid en samenhorigheid te bevorderen.  
We willen in elke dorpskern een ruimte waar verenigingen activiteiten kunnen plaatsvinden en inwoners elkaar kunnen ontmoeten.  
Dit zorgt voor verbinding en sociale cohesie.  

Vrijwilligers doen prachtig werk in Ter Gulden Celle en in de Hannekesnest.  
Die vrijwilligerswerking blijven we verder ondersteunen.  

We vernieuwen de convenant met VBS de Cocon in Rieme voor het parochiaal centrum.  
Ook in Evergem, in Sleidinge (Klokhuis), in Ertvelde (het Lindehuis) en in Kluizen zullen we de vzw’s parochiale werken ondersteunen zodat verenigingen en particulieren elkaar daar kunnen blijven ontmoeten.  

In Belzele richten we het voorste gedeelte van de kerk in als ontmoetingsruimte voor activiteiten van de school of van de verenigingen.  
We breiden de turnzaal van GBS Belzele uit en stellen die naschools open voor verenigingen.  

In Rieme behouden we de kerk als dorpsgezicht en komt er op de site van de kerk een ontmoetingsruimte waar vrijwilligers, net als in Doornzele (Ter Gulden Celle) en in Kerkbrugge-Langerbrugge (Hannekesnest), een mooie buurtwerking kunnen uitbouwen.  
De voorbije jaren hebben we hiervoor de stedenbouwkundige mogelijkheden uitgebreid (met waarborgen voor het aanwezige waardevol groen, toekomstig publiek toegankelijk groen en een voor iedereen toegankelijke voetwegverbinding op de site).  

Subsidiereglement voor particuliere, niet-commerciële ontmoetingscentra naar analogie met jeugd (subsidie 55.000,00 EUR + renteloze leningen).  

In Wippelgem passen we dit reglement het eerst toe voor de renovatie van zaal De Molen met een investeringssubsidie en een renteloze lening.  
Nog in Wippelgem realiseren we een tweede toegang vanuit Moleneinde naar de site van de Gerardsmolen zodat de molen vlotter bereikbaar is voor onderhoud, maar vooral om zo elk jaar in augustus veilig kermis te kunnen vieren.  

Project met buurtparticipatie op de Calcutta-site.  
Tijdens het planproces willen we vooraf en samen met de lokale bevolking komen tot een voldoende draagvlak. We zorgen voor een publieke ruimte/plein met mogelijkheid om elkaar buiten te ontmoeten, voldoende publiek groen en wandelpaden. Het is daarbij zeker niet uitgesloten dat we zelf als gemeente een deel zelf verwerven en ontwikkelen.  

BEHEERSPLAN KASTEEL VAN WIPPELGEM 

Het kasteeldomein is nu al een prachtige locatie om huwelijken en jubilea te laten plaatsvinden.  
De komende jaren blijven we het geboortebos beetje bij beetje uitbreiden tot in totaal 3 hectaren extra bos.  
Er kwam een losloopweide voor honden.  

De komende jaren zullen we het beheersplan in fasen verder uitwerken.  
Het domein van 27 hectaren biedt bovendien heel wat mogelijkheden voor groene recreatie: wandelpaden, fietspaden en een joggingparcours.  

  • Nog in oktober 2024 start de renovatie van het koetshuis.  
  • Er komt een trage weg van kasteeldomein naar Droogte/GBS Wippelgem.  
  • Eind 2024 start de aanleg van de loopomlopen en plaatsen we de beweegbanken.  
  • We organiseren de komende jaren een kerstmarkt en een winterdorp op het kasteeldomein van Wippelgem.  

EEN WARME GEMEENTE

De voorbije jaren evolueerde Evergem verder naar een gezonde en bruisende gemeente.

We ondersteunen grote sensibiliserende acties als Levensloop en Kom op tegen Kanker en willen dit in de toekomst ook blijven doen.  
We werken nauw samen met het Rode Kruis, hartveilige gemeente, EHBO-training.  

We ondersteunen vernieuwende, artistieke en gemeenschapsvormende projecten.  

Sfeervolle kerstverlichting.  

We verhoogden het budget voor subsidies aan dorpskermissen, de wijkkermissen en de buurtinitiatieven alsook de subsidie voor de culturele verenigingen nog eens met 25%. De komende jaren zullen we die subsidie blijven indexeren.  

De gemeente legt een databank voor vrijwilligers aan om organisaties, verenigingen en vrijwilligers met elkaar te verbinden.  

Participatie 

Tweejaarlijks budget van 70.000,00 EUR voor ondersteuning van vernieuwende gemeenschapsvormende projecten.  
Meer betrekken van de inwoners bij het uitdenken en het uitwerken van projecten (speelpleintjes, dorpskernhernieuwing, beheersplan kasteel, …).  
Ook in de toekomst onze medewerkers minder van op de bureau voorstellen uitwerken, meer ter plekke gaan, naar inwoners luisteren en hen bevragen.  

DIERENWELZIJN

Hondenlosloopweide aan het kasteel van Wippelgem en koppelingsgebied Kerkbrugge- Langerbrugge. Voorzien in elke deelgemeente (Heermeerspark/ Rieme/…).

Hondenzwemvijver in Heermeerspark.

Sterilisatie van zwerfkatten.

Brandweerstickers signaleren aanwezigheid van dieren.