Budget 2024: Evergem blijft verantwoord investeren zonder extra belastingdruk

Op 21 december 2023, over deze onderwerpen: Financiën

Het gemeentebestuur van Evergem kondigt met trots het financieel rapport voor het jaar 2024 aan. Dit rapport geeft een overzicht van de investeringen en plannen die de gemeente heeft doorgevoerd gedurende de huidige bestuursperiode. 

Verdubbeling van realisatiegraad

Tijdens de huidige bestuursperiode heeft Evergem aanzienlijk geïnvesteerd, waarbij het totale bedrag de 62 miljoen euro bereikte. Deze investeringen resulteerden in een opmerkelijke verdubbeling van de realisatiegraad ten opzichte van de vorige legislatuur. Schepen van Financiën Kathleen Depoorter erkent dat de realisatiegraad van 33 procent in de periode 2012-2018 aan de lage kant was, maar benadrukt dat deze nu is gestegen tot 64 procent.

Stabiele belastingen voor 2024

Voor het komende jaar blijven de personenbelasting en opcentiemen ongewijzigd. Dit besluit is genomen om de financiële lasten voor de inwoners van Evergem niet te verzwaren. Schepen Depoorter verzekert dat het gemeentebestuur vastbesloten is om burgers niet op te zadelen met een nodeloze schuldenlast.

Nieuwe projecten en uitgaven in 2024

In 2024 staan er ambitieuze projecten op de planning, waaronder de bouw van een centraal nieuw gemeentelijk magazijn, aanpassingen aan de gemeentelijke voetbalaccommodaties, en renovatiewerken in het administratief centrum van Ertvelde en het cultuurcentrum met bijhorend administratief gebouw. Daarnaast wordt jaarlijks ruim 300.000 euro uitgegeven aan het groenbeheer van diverse openbare plekken.

Schepen Kathleen Depoorter licht toe: "De kosten voor een centraal nieuw gemeentelijk magazijn zijn 1,7 miljoen euro geraamd. De aanpassing van de gemeentelijke voetbalaccommodatie van Evergem, Belzele en Sleidinge zal meer dan 500.000 euro kosten. Voor renovatiewerken in het administratief centrum van Ertvelde en het cultuurcentrum met bijhorend administratief gebouw is 470.000 euro voorzien. We geven jaarlijks ook ruim 300.000 euro uit voor het groenbeheer van tientallen openbare plekken."

Focus op financiële verantwoordelijkheid

Ondanks de omvang van deze projecten blijft het gemeentebestuur vasthouden aan een financieel verantwoord beleid. Met een schuldgraad van slechts 160 euro per inwoner onderscheidt Evergem zich aanzienlijk van vergelijkbare gemeenten. Assenede (650), Eeklo (892), Deinze (1.347) en Gent (3.400 euro per inwoner) hebben aanzienlijk hogere schuldgraden.

"Dat kan omdat we slechts investeren als daarvoor voldoende financiële middelen beschikbaar zijn. We zadelen onze burgers niet op met een nodeloze schuldenlast," concludeert schepen Depoorter.

Het gemeentebestuur van Evergem kijkt uit naar een succesvol en welvarend 2024, waarin verantwoordelijke investeringen centraal staan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is